Wat is kristal of edelsteentherapie?

Het gebruik van edelstenen en kristallen in al hun vormen in healings (al dan niet met rituelen) is een gebruik dat al bestaat sinds de oudheid. De oorsprong van de hedendaagse kristaltherapie ligt ook bij de oude natuurvolken.
Kristallen, edelstenen en mineralen werden gebruikt voor genezing van ziekten, rituelen en voor bescherming.

Alles op aarde bestaat uit atomen/moleculen. De mens ook. De mens bestaat dus uit dezelfde ‘bouwstenen’, de elementen, als de aarde.

 

Lithotherapie, de therapie met stenen, kristallen en mineralen, is een specialiteit die de vibrerende eigenschappen van stenen gebruikt om lichamelijke en psychische klachten te voorkomen, te verlichten en te genezen.

Het is geen nieuwe discipline. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in India en China. Er zijn ook talrijke sporen van steentherapie in de geschiedenis.


Net als de aarde, en dus ook de edelstenen en kristallen, zijn we dus opgebouwd uit atomen.
Alles trilt op een bepaalde frequentie: moleculen, atomen, dus ook edelstenen en kristallen. Wij mensen zijn dus ook opgebouwd uit moleculen en atomen, dus op dat niveau trillen we dus ook op een bepaalde frequentie. We zijn dus niet van de aarde, kristallen en edelstenen gescheiden, maar ermee verbonden door middel van onze structuur en energieveld.

Bij de kristaltherapie wordt er gebruik gemaakt van kristallen en edelstenen. Kristallen en edelstenen hebben energietrillingen welke inwerken op ons lichaam. Hiermee kan er een balans worden geactiveerd in ons energetisch lichaam. Als het energetisch lichaam in balans is, voelen wij ons fysiek prettiger en emotioneel rustiger. De kristallen/edelstenen kunnen tijdens de behandeling rondom en op de mensgelegd worden. Behandeling eventueel in combinatie met andere therapievormen.

Lithotherapie is een totaalbenadering die uitgaat van het principe dat er in alles, niet alleen in ons fysieke lichaam, een complex elektromagnetisch veld is. Een fijne, maar krachtige energie die ons omringt en waarmee we in permanente wisselwerking staan. Ons lichaam bevat ook organische mineralen die gevoelig zijn voor deze omgeving.

Aandoeningen

 

Chronische vermoeidheid, pijnklachten, aanhoudende klachten, fysieke en emotionele problemen. Combinatie behandelingen mogelijk.

 • Stress- en slaapstoornissen
 • Concentratieproblemen
 • Gebrek aan zelfvertrouwen
 • Gewrichtspijn
 • Endocriene aandoeningen
 • Enz. 

Kristaltherapie is geen vervanging voor welke medische behandeling dan ook maar kan als aanvulling werken.

Laat klachten altijd eerst door een arts onderzoeken!

Specialisaties?

 

Kundalini Reiki,  Ahashia kronieken, Kristaltherapie, Aura/Chakrahealing, Spirituele begeleiding, Bach Bloesem Remedies

 

Edelsteentherapie kan op verschillende manieren worden toegepast:

 

 1. Dragen van edelstenen: Je kunt edelstenen als sieraden dragen, zoals armbanden, kettingen of ringen, met als doel de genezende eigenschappen van de stenen dicht bij zich te dragen.
 2. Meditatie en visualisatie: Tijdens meditatie kunnen mensen edelstenen vasthouden of zich voorstellen dat ze omringd zijn door de energie van bepaalde stenen.
 3. Elixirs en waterbehandelingen: Edelstenen kunnen in water worden geplaatst om een elixer te maken dat vervolgens wordt gedronken of gebruikt voor kompressen en behandelingen.
 4. Leggen van stenen op het lichaam: Stenen kunnen op specifieke plekken (chakra’s) op het lichaam gelegd worden om veronderstelde energieblokkades op te heffen en het energieveld te balanceren.

Kristaltherapie wordt vaak in verband gebracht met chakra's, die verwijzen naar de veronderstelde energiecentra in het menselijk lichaam volgens bepaalde oosterse spirituele en esoterische tradities, zoals het hindoeïsme en het boeddhisme. Elk chakra wordt geassocieerd met specifieke eigenschappen, organen en emotionele aspecten.

In kristaltherapie wordt aangenomen dat verschillende edelstenen en kristallen een bepaalde energetische trilling hebben die overeenkomt met specifieke chakra's. Deze stenen worden dan gebruikt om de energie van een bepaald chakra in balans te brengen, te harmoniseren of te versterken. Elk chakra wordt vaak geassocieerd met bepaalde kleuren en eigenschappen, en bijpassende kristallen worden gebruikt om deze chakra's te beïnvloeden.

Hier zijn de zeven hoofdchakra's en hun associaties met edelsteen en kristaltherapie.

 

 1. Wortelchakra (Muladhara): Geassocieerd met overleving, stabiliteit en fysieke kracht. Rode kristallen zoals rode jaspis en granaat worden gebruikt om dit chakra te ondersteunen.
 2. Sacraalchakra (Svadhishthana): Geassocieerd met emoties, creativiteit en seksualiteit. Oranje kristallen zoals carneool en oranje calciet worden vaak gebruikt voor dit chakra.
 3. Zonnevlechtchakra (Manipura): Geassocieerd met wilskracht, zelfvertrouwen en persoonlijke kracht. Gele kristallen zoals citrien en gele tijgeroog worden gebruikt voor dit chakra.
 4. Hartchakra (Anahata): Geassocieerd met liefde, mededogen en emotioneel evenwicht. Groene en roze kristallen zoals rozenkwarts en groene aventurijn worden gebruikt om dit chakra te ondersteunen.
 5. Keelchakra (Vishuddha): Geassocieerd met communicatie, zelfexpressie en waarheid. Blauwe kristallen zoals sodaliet en aquamarijn kunnen worden ingezet voor dit chakra.
 6. Voorhoofdchakra (Ajna): Ook wel het derde oog genoemd, dit chakra is geassocieerd met intuïtie, inzicht en verbeeldingskracht. Paarse kristallen zoals amethist en lapis lazuli worden gebruikt voor dit chakra.
 7. Kruinchakra (Sahasrara): Geassocieerd met spirituele verbinding, bewustzijn en transcendentie. Witte of violette kristallen zoals bergkristal en amethist kunnen worden gebruikt om dit chakra te ondersteunen.

De zeven hoofdchakra's en hun locaties in het lichaam:

 1. Wortelchakra (Muladhara):
  1. Locatie: Basis van de wervelkolom, bij het stuitje.
  2. Eigenschappen: Stabiliteit, overleving, veiligheid.
 2. Sacraalchakra (Svadhishthana):
  1. Locatie: Onderbuik, net onder de navel.
  2. Eigenschappen: Creativiteit, seksualiteit, emoties.
 3. Zonnevlechtchakra (Manipura):
  1. Locatie: Boven de navel, net onder het borstbeen.
  2. Eigenschappen: Zelfvertrouwen, wilskracht, persoonlijke kracht.
 4. Hartchakra (Anahata):
  1. Locatie: In het midden van de borst, bij het hart.
  2. Eigenschappen: Liefde, mededogen, emotioneel evenwicht.
 5. Keelchakra (Vishuddha):
  1. Locatie: In de keelstreek, bij het strottenhoofd.
  2. Eigenschappen: Communicatie, zelfexpressie, waarheid.
 6. Voorhoofdchakra (Ajna):
  1. Locatie: Tussen de wenkbrauwen, ook bekend als het derde oog.
  2. Eigenschappen: Intuïtie, inzicht, spirituele groei.
 7. Kruinchakra (Sahasrara):
  1. Locatie: Bovenkant van het hoofd.
  2. Eigenschappen: Spirituele verbinding, bewustzijn, eenheid.

 

Chakrabehandelingen

 

Al eeuwenlang worden stenen ingezet om de chakra’s te helen. Elk chakra correspondeert traditioneel gezien met een aantal kleuren en een aantal stenen. 

 

Maar let op dit zijn algemene richtlijnen. Ieder mens is namelijk uniek. De chakrakleuren en dus behoeften zijn per mens verschillend en zijn afhankelijk van het pad wat iemand op dit moment loopt, dit kan in de loop van de tijd dus ook veranderen. Bij nieuwetijdskinderen en mensen met een hogere trillingsfrequentie hebben de chakra’s vaak ook andere kleuren en kunnen dus ook beter andere kristallen worden gebruikt. Een goede edelsteentherapeut kijkt dus verder dan de theorie en kan op basis van jouw verhaal kijken of aanvoelen wat jij op dat moment nodig hebt.

Tijdens een chakrabehandeling worden de stenen vaak op de huid gelegd om de trilling van de steen mee te geven aan jouw chakra, vaak wordt dit gecombineerd met Reiki. Zo kunnen blokkades worden opgeheven en kan energie weer vrijuit stromen. Met behulp van chakra dubbeleinders kan de energie ook van het ene chakra naar het andere geleid worden, zo kan de kracht van het zonnevlechtchakra bijvoorbeeld worden gebruikt om het tweede chakra bij te staan. Na een behandeling wordt regelmatig geadviseerd een bepaalde steen wat langer bij je te dragen om zo bepaalde eigenschappen te versterken of klachten duurzaam te verlichten. 

Prijs 100 euro per behandeling van 1.5 sessie.

 

Familie opstellingen

Een familie opstelling geeft veel inzicht in de onderliggende verbinden en invloeden binnen een bepaald gezin of familie. Door een familieopstelling krijg je meer inzicht in bepaalde patronen en rangorde binnen het gezin waardoor heling kan plaatsvinden en negatieve patronen verbroken kunnen worden. Meestal wordt er gewerkt met representanten die jouw familieleden moeten voorstellen. Bij een familieopstelling met edelstenen worden echter geen representanten, maar edelstenen gebruikt. De keuze in edelstenen zegt op onbewust niveau namelijk heel veel.

Een Crystal grid is een raster waarin je edelstenen met een opstelling ten opzichte van elkaar kunt neerleggen, een geometrische patroon zodat ze elkaars effect versterken. De stenen hebben afzonderlijk hun eigen trillingsfrequentie. Er zijn verschillende soorten rasters en verschillende opstellingen die ieder een ander doel dienen. Grids worden gebruikt als hulpmiddel om iets moois te manifesteren. Je kunt met de gebundelde energie van de stenen de kant opsturen die jij nodig hebt. Je kunt hierbij denken aan het zuiveren van een ruimte, helen/genezing, aan het verwerven van voorspoed, hulp of liefde enzovoort.

Prijs 135 euro per behandeling van 1.5 sessie.

Geen enkele van bovenstaande behandelingen vervangt bij medische en fysieke klachten de reguliere geneeskunde. Alle therapievormen werkend aanvullend en ondersteunend. Het is dan ook raadzaam bij medische klachten ook uw huisarts te raadplegen.